Bijtende pups

Help, mijn Pup bijt…
Ik ga ervan uit dat je het huis en zeker de ruimten waar je pup verblijft pup-proof hebt gemaakt. Snoeren en kabels zijn niet op pup hoogte en schoenen liggen ook niet voor het grijpen?

Kauwbehoefte
Vlijmscherpe pup tandjes happen gretig in alles wat ze te pakken kunnen krijgen. Schoenen, broekspijpen en –zeer pijnlijk- handen.
Pups ontwikkelen hun kaakspieren en daarom moeten ze goed kauwen. Ook zodra ze tanden wisselen zie je ze meer bijten en laten we hopen dat het niet een tafelpoot is.
Toch zijn er wel een paar zaken die je kunt doen om het kauwen in goede banen te leiden.


Overprikkeling

Alle indrukken die het kleintje opdoet bijv. tijdens een wandeling kan het nog maar moeilijk verwerken. Ze worden druk en gaan de clown uithangen, gaan  bijten, blaffen of laten ander 'ongewenst' gedrag zien. Merk je dat jouw pup na een wandeling 'gek' doet? Maak de wandelingen korter, geef veel snuffel tijd en zorg dat jouw pup voldoende rust.

 
Negeren
Als de pup in jou of jouw kleding bijt zeg je ‘au’ en stop je het spel. Je pup zal natuurlijk niet direct doorhebben  wat ‘au’ betekent, maar zal wel leren dat het spelen stopt zodra je ‘au’ zegt. Zorg ervoor dat hij niet in zijn uppie door kan gaan met spelen, neem het speeltje weg, berg het even op. Zonder te mopperen uiteraard.
Hang hij in je broekspijpen als je loopt, ga dan stil staan en kijk hem niet aan. Neemt hij afstand, ga dan weer lopen en herhaal dit zodat hij leert ‘geen lol’ want een object dat niet beweegt en niet reageert is niet interessant.

Alternatieven
Zorg voor veilige kauw speeltjes. Een lege toiletrol waar je lekkers in hebt gedaan (knijp de kanten dicht). Eetbare kluifjes zijn ook een goed alternatief. Vraag wel naar de veilige want het gevaar op verstikking ligt op de loer.  Zachter kluif materiaal is gedroogde long, gedroogde vis. Informeer bij een goede dieren speciaalzaak naar gezonde pup kluifjes zonder chemische toevoegingen. En je laat jouw pup/hond natuurlijk nooit alleen met een kluifje.

Tandjes wisselen
Zodra de pup tandjes gaat wisselen kan de drang tot kauwen nog groter worden. Kauwen verzacht pijn en jeuk. Een gekoelde (even in de vriezer) rubberen bijtring is zeer welkom. Kou verdoofd het tandvlees, de pijn wordt minder. Geef NOOIT bevroren hapjes, dit is slecht voor de maag/darmen!

Aandacht 
Wanneer je jouw pup vermanend toespreekt zodra hij in de gordijnen hangt, dan beloon je hem. Probeer uit te vinden WAAROM hij dit doet (zie overprikkeling). Negatieve aandacht is ook aandacht.
Geef zoveel mogelijk aandacht bij gewenst gedrag.

Ongewenst gedrag negeren – gedrag neemt af
Gewenst gedrag belonen – gedrag neemt toe