Winter & honden

Zodra er sneeuw is gevallen of een laagje ijs op het water ligt stomen social media vol met leuke foto's van hondenpret.

Dat pret ook pret moet blijven kan door onderstaande maatregelen te treffen voor jouw hond.

 

Sneeuw/IJzel:

Voor je de deur uit gaat even de voetzooltjes goed inwrijven met vaseline of speciaal daarvoor bestemde middelen verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaken.

Dit voorkomt klonten onder de voetzooltjes die best veel pijn veroorzaken. Ongeveer hetzelfde als dat wij met blote voeten over een grint pad lopen.

Bij thuiskomst de pootjes even in een badje met lauwwarm water afspoelen zodat ook pekel geen kans heeft om in de zooltjes te dringen. Pekel kan nare kloofjes veroorzaken die dan weer kunnen gaan ontsteken met alle gevolgen van dien.

 

Als het glad is dan is het beter om jouw hond aangelijnd te houden. Gaat hij rennen dan kan hij nare glijders maken en dit is niet goed voor de gewrichten. 

Aangelijnd heb je dit meer onder controle.

 

Vijvers/open water en ijsvorming:

Honden weten niet of het ijs dik genoeg is om hem te kunnen dragen. Het kan zijn dat jouw hond erdoor zakt en onder het ijs verdwijnt. Als je hem niet geleerd hebt dat hij er niet op mag of als hij minder goed gehoorzaamt als je hem roept, houd de lijn eraan!

Helaas komt het iedere winter weer voor dat honden in open water waarop een dun laagje ijs ligt verdwijnen en niet meer boven kunnen komen. Je moet er niet aan denken!

 

Uit? Ja maar niet te lang en het liefst met een jasje aan als het guur vriezend weer is. Ook honden kunnen ziek worden door koude, denk aan blaasontsteking, longontsteking en dergelijke. Dus als je uitgaat, niet te lang en vooral niet stil blijven staan. Een hond die stilstaat krijgt het snel koud!

 

Natuurlijk kun je heerlijk spelen in de sneeuw, zeker als je bovenstaande punten in acht neemt.