• Nieuw:
  • Thuiswerken met jou pup!
  • Zie Cursusaanbod
DogPlaza Twente Hondenschool » Prettige feestdagen!

Prettige feestdagen!

Team DogPlaza Twente wenst alle hondenbezitters Prettige maar bovenal veilige feestdagen. Hieronder volgen enkele tips die ook jouw hond gezond de feestdagen laat doorkomen. Onder Tips opvoeding & gedrag schrijven we ook iets over angst voor vuurwerk.

 

Mag een hond eten wat de ‘pot schaft’?

Met name na feestdagen krijgen dierenartsen het druk. Veel honden hebben maag/darm klachten. Geven over of zijn aan de dunne. Later blijkt dat ze dan tafelrestjes hebben gekregen. Left overs zoals varkensvlees of gekruid vlees zijn een smakelijk hapje voor honden maar beslist niet gezond. Met name het vlees van wild zwijn kan ziektes bevatten waar wij niet ziek van worden maar waar honden en katten door kunnen overlijden. Varkensvlees voeren is geen goed plan.
Chocolade en dan met name pure en oliebollen zijn ook zeer schadelijk en vaak moet je met spoed een dierenarts inschakelen.

Zorg er ook voor dat jouw huisdier niet het water waar de kerstboom in staat drinkt, ook dit is behoorlijk ziekmakend.

 

Wil jij jouw hond extra verwennen? Geef hem een goed en veilig kauw bot maar beslist geen soepbot, kippenbot of anders gekookt of gebakken botten. Deze gaan splinteren met alle gevolgen van dien. Je moet er niet aan denken dat zo’n splinter de maag of darmen doorboort. Een vers bot, als jouw hond gewend is vers vlees te eten en goed te kauwen, is dan een beter idee en dan met name een bot met kniest en van een ‘niet dragend deel’. Mergpijpjes zijn geen veilige botten.

Blijf er altijd bij wanneer jouw hond een kluif krijgt!

 

Mag hij brood of pasta of een speklap of wild?

Het spijsverteringproces is bij honden zo anders dan bij ons. Zo kan jouw hond ernstige medische klachten krijgen wanneer je brood (of deegwaren), pasta of varkensvlees voorzet.

Brood kan voor ernstige problemen zorgen ook al lijkt het onschuldig.
De spijsvertering van een hond kan brood niet goed verteren waardoor het gaat gisten en rotten in de maag met alle nare gevolgen van dien.

 

Mag mijn lieverd dan niks van tafel?

Geef een gekookte aardappel (ongezouten) of goed gekookte en gepureerde groenten (wortel, sperziebonen). Ongepureerde groenten is zeer moeilijk verteerbaar.
Vlees kun je gekookt of gebakken geven maar dan zonder kruiden en/of zouten.


Om problemen te voorkomen kun je jouw lieverd dus het beste gewoon die dingen geven waar hij aan gewend is. Of loop eens binnen bij een goede dierenspeciaalzaak die gezond voer en snacks zonder chemische toevoegingen verkoopt. Meat & More in Haaksbergen is zo’n winkel en je krijgt hier ook nog eens goed advies. Ook wanneer jouw hond angstig is voor vuurwerk staan ze jou met raad en daad bij.

Klik op de button voor de link naar Meat & More