Welkom bij DogPlaza Twente

Vaccineren of titerbepaling, een overweging die je kunt maken.

Wanneer je op internet zoekt naar bijwerkingen van bepaalde vaccinaties is een eenduidige conclusie lastig.

Het is belangrijk dat je als hondeneigenaar genoeg informatie krijgt om een bewuste keuze te maken voor het wel of niet laten vaccineren. Internet is niet altijd een goede raadgever.

Je ziet door de bomen het bos niet meer.

En de meeste dierenartsen zijn voor het volledig vaccineren. Maar ga ook eens bij een holistisch dierenarts langs. Zo krijg je die informatie om een goede overweging voor jezelf te maken, mede gebaseerd op het risico dat jouw hond loopt.

Zelf ben ik vaak ten rade gegaan bij Angel Westerbeek (Praktijk Meat & More Haaksbergen). Zij liet me inzien dat vaccineren niet altijd de enige weg naar bescherming hoeft te zijn.

 

Inderdaad zijn sommige ziekten die een hond kan oplopen gevaarlijk en soms zelfs dodelijk. Ook kunnen ziekten overgebracht worden op de mens.

 

Maar zijn bepaalde vaccinaties wel noodzakelijk, zoals de L4 (Leptospirose/Ziekte van Weil).
Bijvoorbeeld, Zwemt jouw hond graag en ook in stilstaand water? Dan is het risico op het krijgen van de ziekte van Weil groter dan honden die niet van water houden.

 

Het is belangrijk te weten of jouw hond volledig gezond is en een goede conditie heeft voor je hem laat vaccineren. De kans op bijwerkingen bij een gezonde hond is kleiner. Aan de andere kant heeft een gezonde hond ook minder kans op een besmetting en wanneer hij besmet is heeft hij een betere weerstand en kan zijn immuunsysteem beter vechten tegen indringers.

 

Rabiës vaccinatie: Hondsdolheid
Gelukkig komt Rabiës in ons land niet meer voor. In bepaalde landen helaas nog wel.
Deze enting is verplicht als je met jouw hond naar het buitenland gaat. Ruim 21 dagen voor vertrek dient een hond tegen Rabiës gevaccineerd te zijn.

Maar realiseer je dat er nare bijwerkingen kunnen optreden en dat zelfs het gedrag van jouw hond kan veranderen. Soms krijgen ze een korter lontje, worden agressief. Ook verlatingsangst en vernielzucht kan ontstaan, naast andere neurologische problemen.

Titerbepaling:
De afname van een kleine druppel bloed geeft veel informatie over het wel of niet aanwezig zijn van antistoffen in het bloed. Helaas wordt Rabiës niet als titer toegestaan als je naar het buitenland gaat. Maar vaak blijkt dat jouw hond helemaal niet jaarlijks gevaccineerd hoeft te worden omdat hij nog voldoende antistof in het lijf heeft die hem beschermen.

Ontwormen?
Ik geloof niet in preventief ontwormen. Zo neem ik ook geen aspirine voordat ik hoofdpijn heb.
Ik laat de ontlasting van mijn hond regelmatig onderzoeken op de aanwezigheid van wormen en/of parasieten. Tot nu toe nog nooit een ontwormingskuur te hoeven gebruiken.

Je kunt een setje bij een goede speciaalzaak kopen of via internet bestellen. Even een beetje ontlasting erin en opsturen. Binnen 48 uur heb je de uitslag al binnen en indien nodig een advies welk middel je zou moeten toedienen.


Hiermee ga ik dus in tegen de adviezen van de reguliere dierengenezers die aangeven minstens 4 x per jaar te ontwormen. En ik voorkom de nare bijwerkingen van menig ontwormingskuur.

Ook de juiste voeding is van belang, immers een gezonde hond heeft een betere weerstand!