Aanraking aanleren

 

Sommige pups vinden het van het begin af aan al prima om overal aangeraakt te worden, maar niet iedere pup houdt er van.

 

Toch moeten ze er op een positieve manier aan wennen dat ze aangeraakt worden.
Als je dit goed kunt oefenen dan zal ook de dierenarts blij zijn met je.
Onverwachte bewegingen kunnen soms enorme schrikreacties teweeg brengen bij jouw pup. Dus gaan we van makkelijk naar moeilijk oefenen. Oefen vooral niet te lang en stop zodra de pup het nog leuk vindt.

 

Hoe ga je te werk?

Laat jouw hand zien zodat de pup niet ineens aangeraakt wordt. Laat de pup even aan de hand die hem wil aanraken snuffelen. Trekt de pup zich terug dan heeft het moeite met aanrakingen. Ga dan voorzichtig te werk.

Begin met aanraken van de zijkant, ga pas als je puppy dat prima vindt verder met de andere zones.

De volgorde van aanraken is het best:
onder de kin,
op de rug en pas aan het einde het hoofd en de staart.

Beloon bij iedere aanraking en ga terug naar een makkelijkere zone als je puppy aangeeft het niet fijn te vinden.


Heb je een puppy dat echt niet van aanraken houdt of schikt, beloon dan als eerste stap al als je je hand zijn kant op beweegt. Als je puppy het op een gegeven moment prima vindt als je aan zijn oren trekt (heel zacht natuurlijk) of je armen om hem heen slaat is de kans dat hij fel zal reageren als een kind of vreemde dat in een onoplettend moment doet al een stuk kleiner. Natuurlijk moet je hem nog steeds socialiseren en is het beter om kinderen in de gaten te houden en uit te leggen hoe ze met honden om moeten gaan. Je kunt kinderen altijd aangeven dat ze eerst jou en dan jouw pup moeten vragen. Trekt de pup zich terug dan is het nog niet zover dat het kan en zul je nog even moeten oefenen. Geef het kind bijvoorbeeld iets wat het aan de pup kan geven (in platte hand) zonder te aaien. Een volgende stap kan dan zijn even aan de kinderhand ruiken en lekkers etc. Maar ga niet te lang door want een angstige pup kan ook op het verkeerde moment beloond worden waardoor de angst nog erger kan worden.