Les 2 Pup alleen leren zijn

Zodra je de pup inhuis hebt, zal het je overal achterna lopen. Logisch want nu ben jij z'n enige houvast. Ook zal het in moeilijke situaties jouw steun gaan zoeken en soms tegen je opspringen. Dit opspringen dien je niet te corrigeren, biedt de steun maar troost niet. Zorg dat je er bent voor jouw pup, biedt veiligheid en geborgenheid maar overdrijf niet. Laat jouw pup de nu nog makkelijk op te lossen dingen ook zelf oplossen. Los niet alles dat niet moeilijk is op voor jouw pup. Zelf oplossend vermogen zorgt voor meer zekerheid. Wanneer je alles voor jouw pup oplost zal het meer afhankelijk van je worden.

 

Tip om het alleen zijn op te bouwen:

Bouw het alleen zijn rustig op, en neem je de eerste weken dat je pup in huis komt vrij of regel je oppas. Als je van plan bent je hond in de bench te laten begin je met bench training (zie elders op deze site) totdat hij comfortabel in een dichte bench kan blijven zolang jij in de kamer bent. Maak vervolgens de tijd dat je hond ‘alleen’ is rustig aan langer. Begin met uit zicht lopen en weer terugkomen. Haal vervolgens iets uit een andere kamer en bouw dit op door bijvoorbeeld boven de was op te gaan vouwen, of een kopje koffie bij de buren te gaan drinken. Zorg ervoor dat je niet alleen buiten zicht maar ook gehoor en of reuk bent, dus als je in huis blijft kun je beter niet gaan telefoneren of iets dergelijks en ga soms ook echt naar buiten om te checken of je hond dat al aan kan. Oefen het liefst gespreid over de dag. Dus in plaats van 5 keer achter elkaar de deur door te gaan en deze achter je dicht te trekken doe je het een keer en later op de dag nog een keer. Zolang je hond rustig blijft kun je de tijd dat je uit zicht bent langer maken, als hij gaat piepen bouw je te snel op en kun je beter de vorige stap nog een paar keer herhalen. Zodra je puppy het oké vindt om enkele minuten alleen gelaten te worden is gewoonlijk de tijd dat je weg kunt alleen nog beperkt door zijn behoefte om uitgelaten te worden. Het alleen laten opbouwen lijkt op deze manier veel tijd te kosten, maar je spaart jezelf veel meer tijd uit als je kunt voorkomen dat hij gedragsproblemen krijgt.

 

Tip: doe jouw pup niet te vaak en te lang in de bench en ook niet voor straf! Als je de bench alleen gebruikt wanneer je hem langer alleen laat zal jouw pup de bench associeren met 'oeps ik ben lang alleen'. Dus af en toe even in de bench voor de rust ook al ben je thuis is beter. Niet storen als het kleintje ligt te slapen is ook belangrijk.

 

Bovenstaande werkt het best wanneer jouw hondje goed uitgelaten is en je hem bezig hebt laten zijn door hem lekker te laten snuffelen onderweg. Geef eens een lege keukenrol die je eerst aan 1 kant dichtknijpt, er voer in doet en dan de andere kant dichtknijpt. Hij is dan lekker bezig en zal zich daarop concentreren. Laat de pup nooit alleen als je hem iets te kauwen o.d. geeft. Kans dat hij vermoeid gaat slapen na zo'n prettige inspanning is groot. In de bench kun je een waterbakje hangen (verkrijgbaar bij dierenzaken). Zodat hij kan drinken want als een hondje dorst heeft. Een bench is prettiger als je het van boven en de zijkanten dicht maakt door er iets overheen te hangen. Zorg voor een goede plaats, dus niet op de tocht of op een plek waar iedereen veel langsloopt. Niet te koud en niet te warm want als hij het te koud of te warm krijgt zal hij gaan piepen of blaffen. Een comfortabele plek is ideaal.