Zindelijk maken van jouw pup

Het gaat vast wel een keer mis, dat kan gebeuren en is helemaal niet erg zolang je er goed op reageert door niet te gaan mopperen of druk te doen.


Beter is om er helemaal geen aandacht aan de schenken en het kleintje volkomen te negeren. Dus ook niet vriendelijk praten of boos worden want dit is aandacht en kan belonend werken zodat de pup het vaker gaat doen. Als je de pup straft als hij per ongeluk binnen plast of poept, dan leert het dat hij dit beslist niet moet doen waar jij bij bent. Buiten zal het dan ook niet makkelijk gaan ontlasten omdat het straf verwacht.


Neem je pup na het ongelukje rustig even naar buiten om te checken of hij alles gedaan heeft, en zet hem daarna ergens waar hij niet bij zijn ongelukje kan komen. Goed opruimen met bijvoorbeeld water met een scheutje azijn. Azijn neutraliseert de geur. Zodra ergens een urine geur hangt is het uitnodigend voor de pup om op die plaats nog een keer te plassen.
 
Lukt het (nog) niet ondanks alle geduld?
Dan is er mogelijk een  medische of psychologische reden. Zo kan een hond met blaasontsteking bijvoorbeeld zijn plas gewoonweg niet op houden. Lukt het dus maar niet om je pup zindelijk te krijgen, of was hij zindelijk en maak je opeens een terugval mee, dan kan het geen kwaad om even met een dierenarts te overleggen. Een psychologische reden kan zijn dat de hond zogenaamde deemoed plasjes doet. Als een hond ergens van schrikt, of erg onderdanig is kan hij zijn plasje laten lopen. Dit kan opgelost worden door je hondje anders te (laten) benaderen en zekerder te maken. Deelname aan onze cursus kan helpen. Reutjes kunnen binnen plassen om hun territorium af te bakenen, ook dit kan voortkomen uit onzekerheid over hun plaats in huis en soms als er een andere hond in huis of de omgeving komt wonen, of zodra er loopse teven in de buurt zijn. 

Om de pup ‘s nachts zindelijk te krijgen laat je de hond voor je gaat slapen nog een keer uit en zet je de wekker. Laat de pup zo nodig even uit op de vaste plek. Als de pup in het eerste gedeelte van de nacht al z’n behoefte buiten gedaan heeft zet dan de volgende nacht de wekker later. Net zolang totdat de pup de hele nacht kan doorslapen. 
Een hond wil van nature zijn slaapplaats niet vuil maken, dus als de pup nodig moet en hij zit in een bench, zal hij gaan piepen. Sluit de pup dus liever niet op waar hij/zij niet gehoord kan worden. Zie ook bench training omdat je een pup niet zonder meer in een bench kunt zetten.
Een hond heeft behoefte aan regelmaat, laat hem daarom op vaste tijden uit.

Veel drinken is veel plassen! Zeker moeten honden altijd kunnen beschikken over vers drinkwater. Mogelijk heb je voer waar teveel smaakstof en/of zout of granen in zit. Leg eens een brokje in een kommetje water en kijk na 20 minuten wat er van over is. Is het veel groter geworden? Dan zuigt het veel water. Een geperste brak is vaak beter en dan een brok met als hoofdbestanddeel vlees.