Borstelen aanleren

Bijna elk ras heeft een regelmatige borstelbeurt nodig. De een wat vaker dan de ander en dus is het handig jouw puppy er nu al aan te wennen.

 

Informeer bij de fokker naar de juiste borstel voor jouw pup.

Net als bij de andere oefeningen geldt ook hier de volgorde ‘van Makkelijk naar Moeilijk- .

Moeilijke borstelplekjes zijn vaak hoofd, bij de neus, oren, de nek en de staart, maar ook poten zijn vaak erg moeilijk omdat ze meestal ingetrokken worden.

Beloon iedere keer als je met de borstel je puppy aanraakt. Voorkom het happen in de borstel door snel en veel te belonen met echt lekkers. En geef dit lekkers als het koppie mooi recht staat, dus brokje in de hand voor de neus en koppie in rechte houding laten aannemen. Tijdens het geven van de brok kun je de borstel even zacht over de vacht strijken. Gaat dit goed dan kun je het geven van lekkers uitstellen en een vriendelijk en rustig uitgesproken ‘braaf’ zeggen.

Wordt er toch in de borstel gebeten, reageer er niet op maar neem de borstel een stukje van de pup af en ga dan door en beloon sneller, dus voordat het gaat happen.

Als je dit goed, maar nooit te lang, oefent kun je straks je puppy borstelen zonder dat hij het vervelend vindt of in de borstel bijt.

Borstel rustig en zonder druk op de huid.