De eerste nachten thuis

Als het goed is, dan mag je alvast kennismaken met de pups in het nest bij de fokker. Neem dan iets van jezelf mee dat de fokker in het nest kan leggen. Dit kun je dan meenemen als je de pup mee naar huis neemt. Leg het item in de slaapplek van jouw pup zodat het dan de vertrouwde nestgeur bij zich heeft.

Een pup kan jammerlijk piepen de eerste nachten. Geen wonder want het is gewend dat broertjes/zusjes lekker tegen hem/haar aan liggen. Nu ineens alleen is best moeilijk, zeker in een vreemde omgeving.

Wanneer je een bench gaat gebruiken, wen jouw pup daar dan direct aan. De eerste paar nachten kun je het best in de buurt van de pup slapen zodat het weet dat het niet alleen op de wereld is. Gaat het piepen? Zeg een zacht 'ssst' om het te kalmeren.

Het is goed mogelijk dat een pup toch moet ontlasten en dunne poep heeft. De oorzaak kan liggen in stress. Logisch toch? Laat hem even uit op een vast plekje buiten en doe hem direct weer in de bench om door te slapen. Je zult het verschil tussen een beetje jammeren of beetje paniek wel horen en de juiste actie nemen.

Na een paar nachten kun je je eigen bed weer opzoeken, laat de deuren nog even open zodat het kleintje je wel kan horen en voelt dat het niet alleen is.

Over de bench kun je een dekentje leggen, net als over de zijkanten. Dit geeft een soort nestgevoel. Hondjes met weinig ondervacht kunnen het nogal koud krijgen 's nachts. Een veilige kruik gewikkeld in doeken en onder het slaapdekentje kan uitkomst bieden. Let goed op dat de pup zich niet kan branden!