Je krijgt een pup?

Voorzorg
Vraag of je iets mee kunt nemen met het nestgeurtje eraan (speeltje/doekje) dat je thuis in de slaapplek kunt leggen zodat het direct iets vertrouwds heeft. Zorg dat alles wat de pup nodig heeft in huis aanwezig is en op z’n plaats staat. De plaats van de mand is redelijk warm en tochtvrij maar niet tegen de verwarming. Een pup is graag in de buurt van z’n baasjes. Controleer of alle ruimtes waar de pup mag komen ook pup-veilig is. Electra snoeren etc.

Tijdens de autorit is het ‘t beste dat de pup op schoot gehouden wordt. Neem in ieder geval een oude handdoek mee voor het geval de pup misselijk wordt. 
Rij voorzichtig en beheerst, vooral in de bochten en over verkeersdrempels. 

Bij lange ritten regelmatig stoppen om (aangelijnd) de behoefte te laten doen. Zorg ook voor vers drinkwater maar laat het kleinte niet teveel drinken zodat zijn maagje niet te vol is tijdens de rit. Zodra je thuis gekomen bent laat je de pup eerst buiten op de plaats waar je wilt dat de pup de eerste dagen z’n behoefte moet/kan doen. Daarna zet je de pup binnen waar de mand/bench al klaarstaat en laat je de pup rustig de omgeving verkennen. Als de pup op een andere plaats gaat liggen slapen, de pup rustig oppakken en hem in de slaapplaats leggen. Laat de pup de eerste dagen niet alleen maar start met oefenen dat je even de ruimte uit kunt lopen. In het begin zal het kleintje je overal volgen, leer het op een rustige manier dat even in de andere ruimte blijven niet erg hoeft te zijn. Voer de tijd dat jouw pup alleen is langzaam op en maak geen feest van je terugkeer. Bij vertrek kun je een zinnetje gebruiken zoals 'ik ben zo terug'. Jouw pup zal de link leggen met jouw vertrek en zal je niet overal lopen zoeken wanneer ze zomaar weg bent.