Wandelen en snuffeltijd

Is een lange wandeling goed voor een pup?

Ik val maar direct met de deur in huis.... meestal niet!

Er zijn zoveel prikkels onderweg en er valt van alles te ruiken en ontdekken. Dus heb het geduld om regelmatig stil te staan en geef de kans om op ontdekkingsreis te gaan. Dit is veel belangrijker dan kilometers maken!


Pups moeten de eigen grenzen leren ontdekken, daar waar jij ze niet hoeft aan te geven.
Het lijfje is nog erg kwetsbaar omdat ze zo snel groeien.

Richtlijn voor een gezonde en verantwoorde wandeling is dan:

Wandel circa 1 minuut per week dat je pup oud is (8 weken oude pup 8 minuten, 9 weken oude pup 9 minuten, etc.). Het mag wat langer als jouw pup dit aankan en lekker mag snuffelen. Ga vaker per dag vooral na het slapen, eten of spelen, dan is de kans groot dat ze moeten plassen of ontlasten.

Bovenal kijk naar jouw pup: is het bij thuiskomst wild? Maak de wandeling minder spannend, zoek een route met minder prikkels onderweg en voer de prikkels langzaam op.

Is jouw pup nog vol energie? Laat hem iets langer uit en lekker veel snuffel tijd geven. Wanneer je 'Volg' hebt gegeven dan geef je 'Toe maar' als er gesnuffeld mag worden. Zo voorkom je dat tijdens het wandelen continue gesnuffeld wordt.

 

Dit geldt ongeveer tot je pup een jaar oud is. Als je een keer langer wandelt zal het echt geen kwaad kunnen. Maar vaker kort wandelen is gezonder (grote rassen) dan enkele lange wandelingen.

Zeker voor rassen die gevoelig zijn voor heup problemen. Ook is het beter niet te ver te gaan of telkens een andere route te nemen. Het kleintje krijgt zoveel prikkels binnen dat het kan 'vergeten' te plassen of poepen. Eenmaal binnen bedenkt het zich en kun je aan het opruimen.

Straf een pup nooit voor ongelukjes, hij zou het plassen of poepen bij jouw in de buurt wel uit zijn hoofd houden. Niet fijn wanneer je naar buiten gaat samen om te laten plassen etc.