Oververhitting hond

We vinden het belangrijk dit met onze site bezoekers te delen vanwege de tropische temperaturen...

Honden kunnen hun warmte moeilijker kwijt kunnen dan mensen. Overtollige warmte kunnen ze alleen kwijt via hun voetzolen en door te hijgen. Oververhitting ligt op de loer en het kan sneller gaan dan je denkt. Ogenschijnlijk lijkt er niets aan de hand omdat veel honden geen grens aangeven. Een oververhitte hond is gelukkig goed te herkennen, maar daar moet je dan wel op bedacht zijn. Door goed op de hond te letten en door tijdig de eerste verschijnselen (erg hijgen, kwijlen, sloom worden) te herkennen en er naar te handelen kun je een drama voorkomen.

 

Zijn er honden met extra risico? Oude honden en pups hebben extra zorg en aandacht nodig tijdens warme dagen. Net als kortsnuit rassen (bulldog, mops etc.) of honden met weinig ondervacht. Voor hen geldt nog meer dat ze goed in de gaten gehouden worden en de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen worden. 

Het is ook een misverstand om langharige honden heel kort te trimmen (scheren, knippen) omdat de vacht ook een isolerende werking heeft. Natuurlijk moet een hondenvacht niet te lang/dik zijn en geen klitten bezitten.

 

Hoe te handelen bij oververhitting?

Haal de hond direct uit de zon of warmte. Breng hem naar een koele, schaduwrijke plek. Leg  natte, koele lappen (niet ijskoud) over hem (op de buik) die elke vijf minuten worden ververst. Geef hem kleine slokjes water als hij zelf nog kan drinken. Neem zijn temperatuur op en raadpleeg onmiddellijk een dierenarts wanneer hij erg sloom is en gaat kwijlen.

Voorkom oververhitting!

Natuurlijk laat je jouw hond niet in de auto achter of op een plek zonder schaduw. Laat jouw hond niet in de directe zon gaan liggen, en zorg voor voldoende schaduwrijke plekken in huis, in de tuin en tijdens uitjes. Grote wandelingen kunnen het beste gepland worden in de koelte van de ochtend en laat op de avond. Er moet altijd voldoende koel vers water aanwezig zijn. Zwemmen is goed als de hond dit wil en kan en als het zwemwater veilig is. Lopen op asfalt of zand kan het beste vermeden worden, gras is beter.  Honden die altijd en overal willen spelen en rennen, moeten afgeremd worden omdat ze vaak geen grens kennen. Dus laat de bal thuis en maak een korte (bos) wandeling waarbij jouw hond lekker lang mag snuffelen. Het gebruik van een bench is, als het ook in de ruimte waar deze staat warm is, niet prettig voor honden. Het lichaam geeft ook warmte af en de ligplek wordt dan te warm. Honden verplaatsen zich graag om een koeler plekje te zoeken. Laat dus het deurtje v.d. bench open bij hoge temperaturen zodat jouw hond zelf een fijne koele plek kan zoeken en vinden.