Vuurwerkangst?

Uit op oudejaarsdag

Nu al hoor je op veel plekken harde knallen.
Veelal illegaal vuurwerk dat lijkt alsof er bommen ontploffen. 
Honden horen tig keer beter dan wij, dus de knallen komen nog harder ‘binnen’.
Voor veel honden vaak een kwelling om naar buiten te gaan.
Advies: Dwing jouw hond niet om naar buiten te gaan!

 

Korte wandelingen
Het liefst op een afgelegen plek waar je geen knallen verwacht.
Het tijdstip is daarbij ook belangrijk, kies voor de rustige momenten.
Je zou de avondwandeling kunnen overslaan en als je een tuin hebt, laat even snel in de tuin (blijf erbij!) plassen.

Aanlijnen
Ook al loopt jouw hond normaal gesproken los en is hij gehoorzaam als je roept, laat de riem eraan! Dit voorkomt dat hij er tussenuit gaat als hij schrikt van een plotse knal. Check ook even of de halsband of het tuigje nog goed zit (niet te los, niet te strak).

Veilige plek
Honden zoeken vaak een plek in huis waar ze zich veilig voelen. Laat ze, ook al is dit een voor jou vreemde plek. Dwing ze niet die plek te verlaten en lok ze niet weg van die plek, mits dit in jouw ogen geen veilige plek is.

Niet alleen laten
Het spreekt voor zich dat je jouw hond niet alleen thuis laat in de aanloop tot en tijdens oudejaarsavond. Ook al is er een vuurwerkverbod op de dagen voor oudejaarsdag, velen zullen zich hier niet aan houden en vuurwerk van onbekende herkomst afsteken. Vaak zijn dit enorme knallen, anders en harder dan we tot nu toe gewend zijn. Af en toe kun je dergelijke knallen (ontploffingen) nu al horen.

Troosten?
Zoekt jouw hond je op? Biedt hem steun, laat hem tegen je aanzitten of liggen, niks verkeerds aan. Maar spreek hem niet bemoedigend toe. Gewoon er zijn voor jouw hond is al fijn.

Pillen?

Er zijn veel pillen verkrijgbaar maar we adviseren dit niet zomaar toe te dienen. Informeer bij jouw dierenarts naar mogelijkheden die angst wegnemen maar jouw hond niet versuffen. Veel vrij verkrijgbare 'medicatie' verlamd de spieren, dus jouw hond lijkt rustig, maar niets is minder waar. Hij krijgt alles mee maar kan niet bewegen. Vreselijk toch! Voor een goed en onafhankelijk advies kun je contact opnemen met Meat & More in Haaksbergen om een afspraak te maken voor gericht advies. Doe dit maanden voor eind december want nu starten heeft weinig invloed op de angst/stress. Gebruik deze link: https://meatandmorehaaksbergen.com

 

Wat kan helpen?

Bach Bloesem Rescue (dieren) of een speciaal voor jouw hond samengesteld homeopathisch middel kan ondersteuning bieden maar begin ook hier vroegtijdig mee.

Zorg voor een heerlijk en veilig bot (geen gekookt bot of mergpijpen - kan splinteren-) en geef dit nu al af en toe.


Overmatige angst?

Start nu met trainen en of toediening homeopatisch middel.